Spørgsmål til brevkassen: Hej brevkasse, Jeg skal male ydersiden af mit hus, og jeg er i tvivl om, hvor meget maling jeg skal regne med at skulle bruge. Mit hus er 140 kvadratmeter stort og kun 1 etage højt. Kan I hjælpe mig med at estimere, hvor mange liter maling jeg skal købe, så jeg er sikker på at have nok til hele projektet? Mange tak for hjælpen!

Svar: Hej, tak for dit spørgsmål om beregning af mængden af maling, der kræves til at male din facaden. Jeg vil prøve at gøre mit bedste for at hjælpe dig med at estimere hvor meget maling du skal bruge, så du er sikker på at købe den rette mængde maling til dit projektet.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom et hus er 140 kvadratmeter i grundplan, betyder det ikke nødvendigvis, at der er 140 kvadratmeter væg/facade, der skal males. For at korrekt beregne antallet af kvadratmeter væg, der skal males, er det nødvendigt at tage hensyn til husets højde.

Som eksempel, lad os antage, at dit hus er 2,5 meter højt, og at det er 140 kvadratmeter i grundplan. Det betyder, at det har en samlet vægflade på 140 x 2.5 = 350 kvadratmeter. Dette er det beløb, du skal bruge for at beregne mængden af maling, du skal købe.

Det er vigtigt at bemærke, at mængden af maling, der kræves, også afhænger af typen af maling, du planlægger at bruge, og hvor meget facaden skal forfriskes. Generelt anvendes 1 liter maling til at dække 6-8 kvadratmeter facade. Så i dette eksempel, vil du sandsynligvis bruge ca. 350/6 = 58.3 liter maling. Det anbefales dog altid at købe lidt ekstra maling, så du er sikker på at have nok til hele projektet.

Det skal bemærkes, at dækningsområdet kan variere afhængigt af forberedelse, applikationsteknik og andre faktorer, så det er altid en god idé at kontrollere producentens anbefalinger for det specifikke mærke og type maling, du planlægger at bruge.

Eksempel:

Hvis dit hus er 140 kvadratmeter i grundplan og 2,5 meter højt, vil antallet af kvadratmeter væg/facade, der skal males, være 140 x 2.5 = 350 kvadratmeter. Hvis du bruger en alkydmaling, der har et dækningsområde på 6-8 m2 pr. liter, vil antallet af liter maling, der kræves, være 350/6 = 58,3 liter.

Forventet dækkeevne efter type af facademaling

Type af facademalingDækningsområde pr. liter
Alkydmaling6-8 m2
Acrylmaling8-10 m2
Latexmaling8-10 m2
Silikatmaling8-10 m2
Træbeskyttelse8-10 m2

Alkydmaling er en populær type maling til facader, da den er modstandsdygtig over for vejr og slid og har en god dækning. Acrylmaling og latexmaling er også almindelige valg, da de er lette at arbejde med og har en god dækning. Silikatmaling er god til at beskytte mod vand og skimmel, mens træbeskyttelsesmaling er god til at beskytte træfacader.

Husk også, at forberedelse er nøglen til et godt resultat, især hvis facaden er gammel. Start med at male omkring vinduer og døre med en pensel og brug en mindre roller til mindre overflader.

Hurtig opsummering:
  • Beregn antal kvadratmeter væg/facade, der skal males ved at multiplicere husets kvadratmeter i grundplan med højden på huset
  • 1 liter maling dækker 6-8 m2
  • Brug 58.3 liter maling i eksemplet
  • Køb lidt ekstra maling
  • Forberedelse er nøglen til et godt resultat, især hvis facaden er gammel

Pro tip:

Når du beregner antallet af kvadratmeter væg/facade, der skal males, er det vigtigt at trække omfanget af døre og vinduer fra. Døre og vinduer skal normalt ikke regnes med, så det kan være nødvendigt at trække disse områder fra i beregningen, så du ikke ender med at købe mere maling end du har brug for.