Har du en gammel stuk som skal vedligeholdes og males på ny, så kan det være en rigtig god ide at fjerne den gamle maling, så alle de små detaljer fremstår tydeligt og klart. I denne artikel viser vi dig hvordan malingen på en gammel stuk kan fjernes og samtidig besvarer vi alle de typiske spørgsmål i forbindelse med projektet.

HURTIG OPSUMMERING

  • At fjerne gammel maling, fra en gammel stuk er et krævende arbejde og er du ikke nænsom, kan du hurtigt komme til at skade stukken.
  • Er stukken meget skadet og gammel, kan du overveje at få sat en helt nu stuk op.
  • Læs vores guide til maling af stuk.

Få 3 tilbud fra fagfolk

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

1. Klip et gammelt lagen i små stykker

Inden du går i gang er det vigtigt at du laver en lille prøve med denne metode for at se om den virker, eller den ødelægger stukken. Er stukken meget gammel, kan den også være meget porøs og nemt smuldre for dig.

Start med at finde et gammelt lagen frem, som du ikke længere skal bruge. Klip det herefter i små stykker så der er cirka 5 centimer mere på enderne, som man kan tage fat i og hive malingen af med.

2. Kom tapetklister på stukken

Kom noget tapetklister på stukken og pres lagenet op på stukken, så tapetklisteret hæfter på lagenet. Der skal være 5 centimeter lagen, både over og under stukken som ikke har tapetklister, så du har en lille flap til at hive i.

3. Vent 48 timer til det er helt tørt

Nu er der ikke andet for end at have tålmodighed og vente på at det bliver tørt, det kan tage op mod 48 og det er vigtigt du ikke hiver i det før det er 100% tørt.

4. Træk lagenet af

Nu har du ventet og ventet på at det skulle blive helt tørt, du kan derfor nu roligt trække i lagenet og så skulle den gamle maling gerne falde ligeså let ned.

5. Til de små detaljer….

Der kan være små detaljer rundt omkring udskæringer som ikke løsner malingen, vi anbefaler ikke at du bruger denne metode igen, da det kan skade stukken.

I stedet anbefaler vi at du prøver at skrubbe meget nænsomt ovenpå malingen med en tandbørste eller opvaskebørste med et rensemiddel som er velegnet til at fjerne maling.


Få 3 tilbud fra fagfolk

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Kan jeg selv fjerne maling fra min stuk?

Ja, du kan godt selv fjerne den gamle maling der sidder på stukken, det er dog vigtigt at pointere at det er et meget følsomt arbejde og er stukken gammel og porøs, så skal meget være meget forsigtigt.

Har du ikke den store erfaring med denne type opgaver, så er vores anbefaling at du enten får en professionel fagmand ud og udfører arbejdet eller også bør du opsætte en helt ny stuk.

Kan det overhovedet betale sig?

Det er et godt spørgsmål, som udgangspunkt, vil det koste dig stort set det samme at få sat en helt ny stuk op i hjemmet. Men der er også noget romantisk og livsgivende over de gamle stukke som man ikke får med de nyproducerede.

Så har du en ældre bolig, så er det en del af husets sjæl og det er ikke noget man kan sætte pris på, derfor er det også et spørgsmål som kun du selv kan besvare.

Kan denne proces skade stukken?

Ja, især hvis det er en gammel stuk som er meget slidt og du ikke passer ekstra meget på, så kan du risikere at stukken flækker når du trækker i lagenet.

Derfor er det vigtigt at du tager dig tiden til at vente på at tapetklisteret bliver helt tørt og du gør arbejdet i et forsigtigt tempo.


Få 3 tilbud fra fagfolk

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.