Epoxy i kælderen – Giv din kælder et nyt liv


Epoxygulve er yderst ideelle, hvad end man er på udkig efter et nyt gulvmateriale til kælderen, badeværelset eller værkstedet mm. Med andre ord, er det altså kun fantasien, som der sætter grænser for, hvor du kan gøre brug af de skønne epoxygulve.

I denne artikel vil vi således kredse os om de mange muligheder for at anvende et epoxy gulv i kælderen, samt hvilke fordele dette bringer med sig. Hertil vil vi også komme nærmere ind på de to forskellige typer af epoxygulve, samt hvad forskellene på disse typer er, for således forhåbentligt at kunne hjælpe dig videre i dit valg, omkring hvorfor du bør vælge et epoxygulv til lige præcis din kælder.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Epoxy sikrer mod fugten stiger op

rigtig mange kældrer har det problem at fugt stiger op nedefra jorden, det er også derfor at kælderen ofte lugter muggent og jordslået.

Epoxy er et stærkt materiale som kan holde fugten tilbage og sikrer at den ikke stiger op igennem fundamentet.

Hvis du har store problemer med fugt og skimmelsvamp i kælderen, så er den bedste løsning dog altid at få banket det gamle betongulv op og få støbt et helt nyt.

Hvad skal kælderen bruges til?

For at finde ud af om epoxygulve er det rette valg i jeres kælder, er man nødt til at kigge på flere faktorer. Først og fremmest skal man kigge på, hvad kælderen egentligt skal bruges til.

Skal kælderen, blot bruges til tøjvask og opbevaring, så kan du helt sikkert komme langt med en billigere løsning. Skal kælderen, derimod bruges til enten hjemmekontor, et badeværelse eller et motionsrum, så bør du overveje de mange muligheder en ekstra gang.

Epoxymaling eller epoxybelægning

Først og fremmest er det væsentligt at gøre klart, at der findes hhv. to forskellige former for epoxygulve, med hver sine tilhørende fordele og ulemper. Den første af disse to slags epoxygulve, er den type, som der også går under betegnelsen epoxymaling, men selvom ordet ”maling” indgår i denne betegnelse, er der altså ikke tale om nogen direkte traditionel form for maling med pensel.

Ved epoxymaling menes der derimod, at man har noget epoxymateriale, som man hertil blander op med vand. Når dette er gjort, ruller man hertil massen ud over det pågældende område, der som ofte er bestående af et betongulv. Når epoxymalingen er rullet ud, begynder vandet stille og roligt at fordampe, hvortil massen begynder at krympe i takt med at massen begynder at hærde.

Det er således almindeligt at skulle bruge flere lag epoxymaling, oftest gerne to lag, førend man vil nå et fuldt dækket resultat. Tilmed har epoxymalingen dog også en længere tørretid, end den anden form for epoxygulve, hvorved man letter vil kunne arbejde med epoxymaling som nybegynder. 

Uendelig mange designs

Den anden af disse to former for epoxygulve, går også under betegnelsen epoxybelægning. Dette skyldes bl.a. selve måden hvorpå denne type for epoxygulv udføres og konstrueres. Ved denne form, anvender man allerførst en epoxy primer, til at skabe fundamentet af gulvet med. Hertil bygger man det rene epoxy materiale ovenpå i lag, hvortil man ofte også gør brug af kvartssand under denne opbygning.

Denne type kaldes således populært sagt også for epoxybelægning, da man her nærmere belægger gulvet med epoxy, fremfor blot at male det med epoxy, som ved den førnævnte form. Dette er således også grunden til, at epoxybelægning er noget stærkere i sin konstruktion, end et gulv med epoxymaling er.

Det er endvidere væsentligt at fastlægge som noget af det første, at der findes et hav af muligheder for, hvor du kan anvende epoxymaling og epoxybelægning. Men lige så vel som der findes et hav af muligheder, for hvor man kan anvende et epoxygulv, findes der tilmed også et hav af muligheder, for hvilket design samt hvilke farver, som man ønsker sit epoxygulv måtte være i.

Mange tror således fejlagtigt, at man kun kan få et epoxygulv i de mere neutrale og industrielle grålige toner, men dette er langtfra sandheden, da derimod findes et hav af muligheder for forskellige nuancer, farver og designs af sine epoxygulve. 

Som virksomhed, vil du således bl.a. kunne kombinere dit epoxygulv med virksomhedens image, i form af en kombination af virksomhedens logo, udvalgte farver og evt. mønstre.

På samme måde er det muligt for den private person at vælge imellem et utal af valgmuligheder af både nuancer, farver og forskellige former for mønstre, hvad end man er på udkig efter et epoxygulv til soveværelset i kælderen, eller er på udkig efter et epoxygulv til værkstedet i kælderen. Kort fortalt, er det altså kun fantasien der sætter grænser for, hvordan lige præcis dit epoxygulv skal se ud. 

Med epoxymalingen, er det tilmed ofte også muligt at anvende materialet som en slags vægdekoration, hvorved dekorationsmulighederne tilmed er uendelige. Dette er særligt blevet et mere velset fænomen at gøre, henover de sidste par år, i særligt de danske private hjem, bl.a. netop pga. sine så mange dekorations- og udfoldelsesmuligheder.

Det kan dog ofte være en fordel, at være i kontakt med en professionel, hvis man beslutter sig for at ville have epoxymaling som vægdekoration, da dette ofte kan være noget af en mere udfordrende opgave at kaste sig over som fuldstændig nybegynder.

Hermed er det naturligvis ikke sagt, at det vil være umuligt, men vil man være på den helt sikre side i forhold til at få et elegant slutresultat, vil det altid være en god ide, at rådfører sig med en professionel indenfor epoxymaling og -belægning. 

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Fagtilbud.dk