Skimmelsvamp i murværk, hvad er den bedste løsning?


Skimmelsvamp i murværk, hvad er den bedste løsning?

Har du opdaget at din bolig er ramt af skimmelsvamp i murværket? Man siger at op mod hver 5. bolig i Danmark er ramt af skimmelsvamp, nogen i større grad end andre, så du er bestemt ikke alene med problemet.

Her giver vi dig en præcis guide til hvordan du bør forholde dig, hvor skimmelsvampen kommer fra, hvor store konsekvenser det kan have for økonomien og helbredet, samt hvordan du kommer af med skimmelsvampen.

Hvor kommer fugt og skimmelsvampen fra?

Der kan være rigtig mange grunde til dine fugt og skimmelsvampskader i murværket på din bolig. Det kan være at tagrenden ikke er blevet renset og vand er løbet ned af væggene.

Det kan ligeledes være dårligt dræn og dermed sætter fugten sig i fundamentet og med tiden opbygges og vækster skimmelsvampen.

Et af de steder der typisk bliver ramt af store problemer med fugt og skimmelsvamp i på badeværelser. Her er fugtigt og varmt og her trives skimmelsvampen.

Det er altid en god ide at tørre alle overflader af efter du har været i bad. Skimmelsvampen kan hurtigt sætte sig i fliser, i murværket, i vindueskarmen og andre steder på badeværelset.

Sørg for at du har god udluftning på badeværelset og at dit ventilationsanlæg virker så godt som det skal. Det skal af og til renses for at det kører optimalt, sæt en hånd op til udsugningen og mærk om den virker.

Hvor stort er omfanget?

Inden du går helt i panik, så er det vigtigt at danne sig et overblik over hvor stort omfanget i virkeligheden er. Er det et stort område som er blevet ramt, så er der ingen tvivl om at du skal have en fagmand ud.

En fagmand kan hurtigt lave en test og analysere omfanget og dermed lave en plan for hvad der skal gøres.

En af de bedste løsninger til at få tilbud fra lokale fagfolk er at benytte servicen 3byggetilbud.dk, her kan du indsende din opgave og så modtager du ganske gratis tilbud fra håndværkere og fagfolk i dit lokal område.

Fugt og skimmelsvamp i murværket kommer ofte som en konsekvens af små skader i konstruktionen eller som følge af storm eller vandskade. Det er ikke altid at forsikringen dækker, men tag en snak med dem og se hvor godt du er dækket ind.

Fugt i murværk kan have store konsekvenser

Det anbefales herfra at du som minimum et par gange om året gennemgår dit hus for fugt problemer, jo hurtigere du opdager dem, jo bedre og billigere vil det også være for dig på sigt.

Sådan opdager du fugtskader i murværk:

 • Maling skaller af – Kan du se at malingen langsomt skaller af væggene, så kan det være tegn på et dårligt indeklima og fugt i murværket bagved.
 • Skimmelsvamp og plamager – Du har tydelige fugtproblemer når skimmelsvampen er tydelig og til at få øje på. Tag kontakt til en fagmand hurtigst muligt.
 • Muren begynder at flænge – Begynder muren at flænge, så kan det ligeledes være et alvorligt tegn på fugt inde i murværket.
 • Huset lugter af mug – Lugter huset muggent og som et gammelt sommerhus der har stået tomt hele vinteren, det kan være tegn på en fugtskade.
 • Vægge er kolde og fugtige – Er væggene i boligen kolde og klamme og samler der sig let kondens på væggene, så kan det ligeledes være tegn på fugtproblemer.

Det er vigtigt at du får udbedret dine fugtproblemer så hurtigt som muligt, jo længere tid der går, jo større bliver problemet og det vil komme til at koste dig dyrt at få rettet op på. Så tag fat i en specialist der kan fremtidssikre dit hjem og dets helbred.

Hvordan fjerner man fugt i murværk?

Der er ikke nogen fugtskader der er ens, de kan være opstået forskelligt og der kan være forskellige arbejdsgange for at rette op på problemerne.

Nogle skader kan være så store at de har sat sig helt ind i konstruktionen og det kan dermed være en stor opgave at løse. andre opgaver kan være mere ligetil.

Skimmelsvamp påvirker dit helbred

Vi ved alle godt hvor skadeligt det kan være at bo i en bolig med skimmelsvamp. Hvis dit murværk er fugtigt over en længere periode, så danner skimmelsvampen sig helt naturligt, så det er altid vigtigt at dit murværk, indervægge og ydervægge holdes tørre hele året rundt.

Sympotomer:

 • Hovedpine
 • Tilstoppet næse
 • Svært ved at huske
 • Svært ved at holde fokus
 • Svimmelhed
 • Træthed

Det er med andre ord vigtigt at du hurtigst muligt får styr på problemerne med fugt og skimmelsvamp i murværket, det kan have store konsekvenser for dit og husets helbred.

Fagtilbud.dk