Huller og revner i facaden – Hvad gør jeg ved den ødelagte facade?

Huller og revner i facaden – Hvad gør jeg ved den ødelagte facade?

Spørgsmål til brevkassen: Jeg skriver til jer, da jeg håber jeg kan få svar på et par spørgsmål. Sagen er den at vi netop har købt et hus, som vi planlægger at skulle bo i mange år frem.

Der er ingen tvivl om at vi har købt et håndværker tilbud, hvilket vi er fuldt bevidste omkring. Der er mange ting som skal laves i hele huset. Facaden er et af de steder vi vil sætte ind først, da er både huller i den nuværende facade og murstenene sidder løst flere steder.

Hvad vil være det bedste i vores situation? Skal vi omfuge huset, pudse facaden, eller hvad vil i mene er bedst, vores budget er ikke det største.

Venlig hilsen,
Jens og Betina

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Svar fra Ekspertpanelet

Kære Jens og Betina, Først og fremmest mange tak for det indsendte spørgsmål. Der er flere ting som du bør tage fat på hurtigst muligt. Som du sikkert ved, så er en hullet og ødelagt facade en stor udgift, i og med at kulden let kommer ind i boligen.

Gør det selv guide til udbedring af huller og revner i facade og murværk

  1. Skab et overblik over skadernes omfang – Det første step, i at reparere og vedligeholde husets facade, er at danne sig et overblik. Her menes der et overblik over eventuelle revner, skader, huller og hvad der ellers kan forekomme af slitage på husets facade. I forbindelse hermed, er det altid en god ide, at tage en hammer i hånden under denne gennemgang af facaden.

    Hammeren skal du bruge til at banke forsigtigt på facaden, og hertil lytte om der fremkommer en hul lyd. Er dette tilfældet, er det tegn på at pudset indenunder er porøs. Er du i en situation, hvor du står med skader på facaden, der strækker sig udover en kvadratmeter, vil det dog altid være en god ide at rådfører sig med en fagmand, inden man påbegynder selve reparationen.
  2. Mørke aftegninger og fugt – Når du undersøger husets facade nærmere for skader, er det ligeledes vigtigt at være særlig opmærksom på eventuelle mørke aftegninger og skjolder, da disse ofte er en indikation på en bagvedliggende fugtskade.

    Det er hertil altid vigtigt at finde frem til, hvad den bagvedliggende årsag herfor er. Et eksempel kunne f.eks. være, at fugten nedstammer fra et utæt vandrør eller nedløbsrør.
  3. Revner i fugerne – Støder du på revner i fugerne, når du undersøger din facade nærmere, skal disse ligeledes straks udbedres. Ved revner i fugerne, kradses det tilbagesiddende fugemasse ud, hvorefter området grundigt rengøres. Efterfølgende skal området fugtes, inden man atter kan lægge en ny mørtelmasse på.
  4. Revner i selve murværket og ødelagt puds – Oplever du revner i selve facaden, områder med løstsiddende puds eller krakkeleret maling, er dette ligeledes skader, der trænger til en kærlig hånd. Først og fremmest skal det gamle tilbagesiddende maling fjernes, ligesom det løstsiddende puds fjernes.

    Man bør dog være yderst forsigtigt, når man fjerner det løse puds, således at man undgår, at lave skader på den bagvedliggende overflade. Man kan derfor med fordel anvende en mindre spartel eller stiv børste til formålet.
  5. Påføring af ny mørtel/puds – Når man har fjernet det løstsiddende puds og gamle maling rester, skal facaden rengøres grundigt, således at der ikke efterlades støvrester mm. Når rengøring er udført grundigt, fordeles et jævnt lag mørtel på det pågældende skadet område. Mørtlen skal efterfølgende sidde, indtil den er fingertør.

    Når den er fingertør, er det muligt at påbegynde at pudse overfladen jævn, ved at anvende et pudsebræt. Når alle revner, skader og hvad der ellers måtte være at finde på facaden, er udbedret, er det tid til at pudse hele facaden op med en ny mørtel/puds. Dette gøres ved at atter rengøre facaden, inden denne fugtes og der smøres et lag mørtel på. Når dette lag er finger tørt, er det atter muligt at pudse mørtlen til i et jævnt lag.

Omfugning af hus og murværket

En af de første ting du bør undersøge er om det vil give mening for dig at omfuge huset. Hvis fugerne sidder løst og er blevet porøse, så er det ved at være tid.

Du kan enten vælge at gøre det selv, eller få en fagmand til det. Er det hele facaden og murværket som skal omfuges, så er det bestemt ikke helt billigt, taget i betrægtning af at du fortæller at budgettet er lille.

Hvis du er lidt handy med dine hænder, så kan det bestemt også gøres selv. Du kan vælge at fokusere på at renovere de fuger som er i stykker eller hele huset på en gang. Hvis det er første gang du prøver det, så start stille og roligt ud og øv dig på de løse sten og der hvor det står slemt til.

Undgå skimmelsvamp og fugt

En facade der er hullet og ødelagt, vil hurtigt suge en masse fugt, kuld og vand ind i væggene, det kan blive et alvorligt problem med tiden og give store fugtskader og skimmelsvamp i boligen.

Derfor er det en god ide at få igangsat en renovering af facaden og dermed undgå at du får problemer med skimmelsvamp i fremtiden. Skimmelsvamp er ikke kun dårligt for husets eget helbred, men i særdeleshed også for hele din familie.

Algebehandling af facade

Det er meget normalt at alger vokser og gror godt i det fugtige klima vi har i danmark, algerne trives på fugtige overflader og derfor ses der ofte algevækst på facader.

Det er selvfølgelig ikke kønt på nogen måde og det trækker gevaldigt ned på en facade, når den er oversvømmet med alger, mos og skidt. Det er dog ikke særlig dyrt at få en fagmand ud spulle facaden ned så den igen bliver flot.

Det skal du være særlig opmærksom på

Har du opdaget huller eller evner i facaden? Måske endda tegn på fugtskader? Så er det på tide, at gå facaden grundigt igennem for eventuelle skader, samt ikke mindst at reparer disse. Inden du kan påbegynde selve reparationen, skal du naturligvis have dannet dig et godt overblik over, hvilke skader der reelt forefinder sig.

Når du undersøger facaden nærmere for at danne dig dette overblik, er det således vigtigt at være særligt opmærksom på visse forhold. Først og fremmest skal du have afklaret, hvorvidt der er tale om mindre håndgribelige skader, eller større og mere omfattende skader.

Du skal have tjekket, om der er eventuelle revner, huller eller andre skader rundt på facaden. Du bør ligeledes tjekke, om selve pudsen sidder løst. Dette kan gøres ved at tage en hammer, og forsigtigt banke på selve facaden. Såfremt der fremkommer en meget hul lyd, betyder det, at pudset sidder løst og trænger til en kærlig hånd. Når du er færdig med en eller måske flere grundig(e) gennemgange af facaden, kan du gå i gang med eventuelle reparationer.

Typiske facadeskader

  • Fugtskader – En ofte set skade på facaden, er tit og mange gange fugtskader. En fugtskade kan identificeres, ved at der er mørke aftegninger på facaden. Man vil hertil tit og mange gange kunne mærke selve fugten i murværket, ved blot at placere en hånd på facaden. Det er altid vigtigt at gøre noget med eventuelle fugtskader, så snart disse opdages, for således at undgå at fugten spreder sig til et endnu større område, da en fugtskade ikke kan ”gå i sig selv igen”. Man bør derfor med det samme gå i gang med at undersøge, hvad årsagen til fugten er. Det kan ofte skyldes et utæt vandrør.
  • Revner og sprækker i facaden – Som tidligere nævnt, er det vigtigt at kigge efter eventuelle revner rundt omkring i facaden. Såfremt disse forekommer, skal disse naturligvis også repareres. På samme måde skal eventuelle revnede, åbne, løse eller smuldrende fuger også udskiftes. Dette gøres ved at kradse den løse fuge ud, for derefter at rengøre området godt, inden man tilføjer en ny fuge med mørtel. Når denne mørtel har fået lov at tørre ind, er det efterfølgende muligt at pudse området til med et pudsebræt.
  • Ødelagt puds – Ødelagt puds er tilmed en ofte kendt skade på facader. Når man opdager løstsiddende puds, skal dette naturligvis repareres. Dette gøres først ved at fjerne alt den løstsiddende puds, snavs og gammel maling på de beskadiget områder. Man kan med fordel anvende enten en spartel eller stålbørste, til at fjerne den løstsiddende puds. Ligesom ved fugerne, skal området her rengøres, inden man kan tilføje nyt mørtel. Når mørtlen er fingertør, er det atter tid til at pudse til.

Skal facaden behandles?

Når du har fået fixet huller og revnerne i facaden, skal den så overfalde behandles, det er selvfølgelig dit valg. Her er nogle af mulighederne.

  • Pudsning af facade – Pudsning er forholdsvist enkelt og lige til, det giver en flot og jævn overflade og er holdbart i mange år frem.
  • Kalkning af facade – Kalkning af facader, giver et smukt og idylsk udtryk som især er brugt på landejendomme og ældre bygninger, det kræver en del vedligeholdelse.
  • Vandskuring af facade – Vandskuring er en billig løsning som mange vælger at gå med, det kan give et flot udtryk. Læs mere.
  • Filtsning af facade – Filtsning af facader er flot og noget de fleste kan gøre selv, det kræver ikke det helt store, andet end en masse tid.
  • Maling af facade – En hurtig og billig løsning kan være at male hele facaden, det er vigtigt at male når facaden er helt tør, derfor er årstiden meget vigtig.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.