Skal du have støbt et nyt betongulv i kælderen, så har du helt sikkert også en masse spørgsmål såsom, hvad vil det koste, hvor lang tid tager det at støbe og hvad er fordele og ulemper ved at få lagt et nyt betongulv i kælderen.

I denne artikel prøver vi at besvarer alle de spørgsmål så godt som muligt, læs med og bliv klogere på de mange muligheder med beton og hvorfor det kan være en rigtig god investering i dit hjem.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Er betongulve et godt valg i en kælder?

Før eller siden vil man måske stå overfor at skulle vælge den rette type gulvbelægning til en kælder. Det kan for eksempel være som et led i en større renovering af en kælder, ved opførelsen af en ny bygning, eller noget helt tredje – årsagerne kan med andre ord være mange forskellige.

Uanset hvad ens årsag er til at skulle finde den helt rette gulvbelægning til en kælder, vil man formentligt have en form for betonbelægning med i sine overvejelser – og med god grund. 

Der er mange forskellige forhold der taler for at vælge en form for betonbelægning til gulvet i en kælder. Et af disse forhold er blandt andet, at der findes flere forskellige former og typer af beton på markedet, hvilket giver gode muligheder for at finde den helt rette type efter smag og behag.

En typisk valgt variant af beton når det kommer til belægningen af gulvet i en kælder er særligt poleret beton. Udover at være yderst let at rengøre, er et gulv af poleret beton både behageligt at færde sig på, samtidig med at det efterlader et lyst og indbydende udseendemæssige udtryk. 

Hvorvidt det er et godt valg at anvende betongulve i en kælder, vil således tit og mange gange være en smagssag og et spørgsmål om personlige præferencer. Uanset hvordan ens personlige syn forholder sig hertil, kan man ikke komme udenom, at det er et miljøvenligt valg at anvende beton til gulvet i en kælder.

Årsagen hertil er at beton består af rene naturprodukter, som blandt andet kalk, vand, sand og sten, hvilket i sidste ende skaber et bæredygtigt og miljøvenligt materiale. 

Fordele og ulemper ved at vælge et betongulv

Som enhver anden type gulvbelægning, er der både forskellige fordele og ulemper forbundet med at vælge et betongulv. I det følgende kan du derfor se nogle af de ofte omtalte forhold der enten taler for eller imod at vælge et betongulv. 

Fordele

  • Det er et bæredygtigt og miljøvenligt natur materiale.
  • Det er et materiale som der bringer en lang holdbarhed med sig.
  • Det er let at rengøre og vedligeholde et gulv af beton.
  • Der er mange forskellige muligheder af overfladebehandlinger, der hver bringer sit eget udtryk med sig.
  • Det er et materiale med fordelagtige termiske egenskaber.

Ulemper

  • Afhængigt af den konkrete valgte type af beton, kan gulvets overflade virke forholdsvis hård at befærde sig på. Af de mindre hårdere overfladebehandlinger af beton, kan poleret beton særligt anbefales.
  • Det er ikke et umiddelbart oplagt gør-det-selv projekt, da det kræver en vis faglighed for at kunne lægge et betongulv på den rigtige måde.
  • Det er ofte et større projekt, hvis man senere hen fortryder at have valgt beton som gulv og derimod ønsker en anden gulvbelægning. Det er dog ikke den værste ulempe når det gælder et kældergulv, da man ved et gulv i en kælder ofte vil skulle anvende beton som den underliggende belægning under den ønskede type gulvbelægning. 

Hvor lang tid tager det at støbe et betongulv i kælderen?

Såfremt at man er kommet frem til den beslutning, at man ønsker et betongulv i kælderen, vil man før eller siden gøre sig tanker om, hvor lang tid det tager at støbe et sådant betongulv. Det er hertil ikke nogen hemmelighed, at det er en forholdsvis længere proces at støbe et betongulv. 

Udover en omhyggelig tid givet ud på forberedelserne og klargøringen op til selve støbningen, bør man forvente at det mindst vil tage en dag at udføre selve støbningen.

Dette kommer naturligvis altid an på hvor mange kvadratmeter man har at gøre med, hvor mange mennesker man er til at udføre arbejdet, samt hvorvidt man er en fagperson indenfor området eller en gør-det-selv person.

Når selve støbningen er overstået, tager det ca. et døgns tid førend at den nylagte beton er overflade tør. Det tager derimod noget længere tid førend at betonen er tørret helt igennem. Det er hertil en god idé at gå ud fra en klassisk tommelfingerregel der lyder på at et betongulv gerne skal have lov at tørre i godt 28 dage. 

Det er i forbindelse hermed endvidere værd at understrege, at det altid kan anbefales at lade en fagkyndig udfører arbejdet for sig, da det kræver en vis viden og faglighed at kunne støbe et betongulv korrekt. 

Er det en god idé med gulvtæpper ovenpå betongulvet i kælderen?

Et andet ofte set og dermed ret så velkendt spørgsmål i forbindelse med betongulve i kældre, lyder på hvorvidt det er en god idé at lægge et gulvtæppe ovenpå et sådant betongulv.

Man kan måske have en tendens til at tro, at det ikke umiddelbart er nogen særlig god idé, men medmindre den pågældende kælder har et tydeligt fugtproblem, er der ikke umiddelbart noget der taler imod at lægge gulvtæpper ovenpå et betongulv i kælderen. 

Hvis man ønsker at beklæde et betongulv i en kælder med et væg-til-væg gulvtæppe, er det dog vigtigt at man er opmærksom på at vælge et slags gulvtæppe som der ikke har en gummibagside.

Med en gummibagside, vil det ikke være muligt for tæppet at kunne ånde tilstrækkeligt, hvilket vil medføre at der ikke kan skabes den nødvendige cirkulation. Så længe man sørger for at undgå gulvtæpper med en gummibagside, vil stort set ethvert væg-til-væg gulvtæppe være tilstrækkelig åndbare og dermed skabe den nødvendige cirkulation, hvilket giver et væld af valgmuligheder af forskellige farver, mønstre og designs.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.