Vil du gerne have afmonteret din gamle radiator, så er du kommet til det helt rette sted, her kigger vi nærmere på, hvad du skal gøre og hvad det koster at få en fagmand til at fjerne den gamle radiator.

Hvad koster det at få afmonteret en radiator? Det koster typisk mellem 1.200 og 2.400 kroner at få en professionel fagmand til at fjerne den gamle radiator.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud fra lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Kan jeg selv afmontere min radiator?

Det er ikke usandsynligt, at du før eller siden i livet, vil stå overfor at skulle have udskiftet en radiator. Årsagerne til en sådan udskiftning kan være mange, men nogle af de hyppigst sete årsager, er ofte at man enten har at gøre med en meget gammel og slidt radiator, eller at radiatoren simpelthen er utæt i en sådan grad, at det vil være for dyrt at reparere denne fremfor blot at udskifte til en helt ny.

Har man at gøre med en gammel og nedslidt radiator, vil dette ofte være både en dyr fornøjelse, samtidig med at man ikke få den tilstrækkelige varmeafgivelse ud af radiatoren. 

Står du således overfor at skulle have skiftet din radiator af enten den ene eller den anden årsag, er der visse aspekter, som er vigtige at være klar over og have på plads inden man går i gang med selve afmonteringen.

Først og fremmest skal det siges, at man gerne selv må afmontere sin radiator. Hvis man bor i et købt hus, hvortil man selv er ejeren, er der ikke noget som der umiddelbart forhindre en i at gå i gang med at afmontere radiatoren med det samme.

Hvis man derimod bor i en udlejet bolig, ved for eksempel en boligforening eller ved en privat udlejer, er det vigtigt at man forinden spørger eller søger om tilladelse til at afmontere radiatoren. 

Når en eventuel tilladelse er på plads, er det tid til at gå i gang med selve afmonteringen.

Det er naturligvis ingen hemmelighed, at det er lidt af en tidskrævende proces at udskifte sin radiator, hvilket blandt andet også er en af de mange årsager til, at mange vælger at få en professionel fagperson til at udføre arbejdet.  

Hvordan afmonteres en radiator?

1. Sluk for huset fyr

Når du står overfor at skulle afmontere din radiator, er det vigtigt, at du som det allerførste, starter du med at slukke for selve fyret i huset.

Dette skyldes, at såfremt man ikke slukker for fyret, inden man går i gang med at afmontere sin radiator, vil fyret blive ved med at pumpe vand rundt i systemet. Man vil således ende med at få vand ud over det hele, hvilket let kan føre til en vandskade. 

2. Begynd at tappe vandet

Efter at man har sikret sig at fyret er helt slukket, er det tid til at få tappet alt vandet ud af radiatoren, ved hjælp af den indrettede hane.

Man kan hertil vælge at fjerne vandet på to forskellige måder. Enten kan man sætte en spand ind under hanen på radiatoren, og således lade vandet løbe herned i.

Den anden mulighed man kan gøre brug af, er at tilslutte en vandslange på selve studsen på radiatoren, for således at lade vandet rende direkte ud i afløbet. 

3. Begynd at løsne messingfittings

Når radiatoren er blevet tømt for vand, er det tid til at løsne de messingfittings, som der er at finde øverst på radiatoren. Efter at have løsnet disse, er det nu muligt at fjerne radiatoren, ved at løfte denne. 

4. Vær forberedt på sort vand

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der kan løbe rester af vand ud af radiatoren, når man begynder at løfte denne af hængslerne på væggen.

Dette vand vil formentlig være helt mørkebrunt/sort i sin farve. Det vil derfor altid være en god ide at have et viskestykke eller håndklæde parat, i tilfælde af at der løber rester af vand ud af radiatoren under dette punkt.

5. Påsæt ny radiatoren

Når den gamle radiator er blevet fjernet fra hængslerne, er det efterfølgende muligt at skifte denne og opsætte en ny radiator.

En sådan udskiftning ville ikke mindst være at mærke på selve varmeregningen, samtidig med at man hurtigt vil opleve en ændring i selve opvarmningen af sin bolig. 

Hvem kan hjælpe mig med afmontering af en radiator?

Som vi tidligere nævnte, er det muligt selv at udføre en eventuel afmontering af sin radiator. Det er dog ingen hemmelighed, at det ofte kræver at man enten har hænderne skruet rigtig på eller har en vis form for kendskab til VVS, hvis man skal lykkedes med at afmontere sin radiator.

Af denne årsag, er der derfor også mange, som der vælger at få en professionel fagperson, til at udføre arbejdet for sig.

Hvis man ønsker at få en professionel fagperson til at udføre arbejdet for sig, vil man samtidig være sikker på at arbejdet bliver udført korrekt.

Skulle der mod forventning alligevel ske et uheld, er det ligeledes ikke én selv, som der står tilbage med ansvaret, men derimod fagpersonen og den virksomhed, som fagpersonen er udsendt fra. 

Da en afmontering og udskiftning af en radiator, hører til en VVS-medarbejders arbejdsopgaver, er det naturligvis en relevant VVS-virksomhed, som bør rette henvendelse til, såfremt man ønsker hjælp til en eventuel afmontering og/eller udskiftning af sin boligs radiatorer.

Hvilken VVS-virksomhed som der lige netop er at foretrække for dit vedkommende, er naturligvis blandt andet afhængig af hvor i landet man befinder sig, samt eventuelle tidligere erfaringer med at benytte et VVS-firma til en sådan arbejdsopgave.

Det kan hertil altid anbefales, at rådfører sig med sin lokale VVS-virksomhed, samt at undersøge forskellige VVS-leverandører på internettet, inden man endeligt beslutter sig.